Artikkelit

Haastattelu | 26.7.2019

Haastattelussa Lauri "Pragmatismi" Kuusela


1. Nimi, ikä, paikkakunta

- Lauri Kuusela, 26, Turku


2. Milloin aloitit peliharrastuksesi? Ensimmäinen tietokone/konsoli ja lempipelit?

- Skidinä kotoa löytyi lähinnä Nintendon käsikonsoleita ja vanha PS2. Silloin tuli hakattua läpi kaikki Pokemonit ja pleikalla jotakin weebu -pelejä kuten Kingdom Heartsit, DBZ Budokait ym. Varsinaisen PC pelaamisen pariin pääsin vasta parikymppisenä joskus 2012 tienoilla. Lempipelejä varmaan Mass Effectit ja digitaaliset korttipelit MTGA, Hearthstone ja mitä näitä nyt on. Niin ja tietysti Overwatch.

3. Miten/Milloin aloit pelaamaan esports-pelejä?

- League of Legends oli ensimmäinen esports-peli, vaikkakin sen pelaaminen oli lähinnä kasuaaleja normi pelejä ja satunnaisia comppi matseja. Lolin parista hyppäsin Overwatchin kelkkaan heti open betasta. Pelissä kiehtoi sarjakuvamaisuus ja nopea tempo. Overwatch oli samalla ensimmäinen peli jossa pääsin tutustumaan kunnon esports -ympäristöön (joukkueet, scrimaaminen, valmentaminen ym).

4. Kerro lyhyesti TGA:asta ja omasta roolistasi siellä.

- TGA, eli Turku Game Academy, on tosiaan Turun kaupungin nuorisopalveluiden järjestämää esports-toimintaa. TGA on tähän asti keskittynyt joukkuetoimintaan CSGO, LoL ja OW -peleissä. Ollaan tarjottu taustaorganisaatio ja puitteet harrastamiseen. Tänä vuonna keskitytään enemmän avoimeen toimintaan ja pelaajapolun rakentamiseen. Tarjotaan avoimia iltoja joissa pääsee ihan vain pelaamaan ja teematoimintaa jossa opetellaan esports -pelien perusteita ja hiotaan taitoja. Peli-illoista voi muodostua polku joukkueiden pariin kun vapaita paikkoja sattuu olemaan ja jos pelillinen osaaminen on joukkueiden kanssa samalla tasolla. Niin ja rekrytoidaan TGA-crew vapaaehtoisia mukaan suunnittelemaan ja järjestämään toimintaa.

Oma roolini TGA:ssa on toimia koko homman vetäjänä ja nuoriso-ohjaajana. Tehtävät keskittyvät nuorten ohjaustyöhön ja esports -harrastuksen mahdollistamiseen.

5. Miten päädyit valmentamaan?

- Esports valmennus hommiin päädyin opintojen aikana. Valmennus toimi osittain välineenä nuorten ohjaamisessa. Myöhemmin entisen Trailblazersin ja Nyyrikin yhteistyöprojekti Grassroots innosti kehittämään omaa valmennusosaamista. Tulevaisuudessa haluaisin kehittää urheiluohjaajan osaamista ja tuoda sitä osaksi nuorten pelaajien valmennusta.

6. Miten "OW-ura" lähti käyntiin?

- No ei se lähtenyt :D Eikä se varsinaisesti ole koskaan ollut tavoitteena. Overwatchia on kiva pelata kilpailuhengessä mutta ei ole intoa panostaa siihen urakehitysmielessä. Valmentaminenkin kiinnostaa enemmän ohjaajan ammatillisesta näkökulmasta.

7. Miksi OW?
-Overwatchissa on sopivan nopea tempo ja siinä on tuttuja mobamaisia piirteitä.


8. Mitä mieltä olet OWn nykyisestä tilasta? Onko mitään mitä muuttaisit?

- Odotan jännityksellä mitä muutoksia seuraava patchi tuo tullessaan. Ranked que kaipaa työstöä, mutten osaa sanoa suoraan miten korjata asiaa. Lähtökohtaisesti tuntuu että pelit on täynnä pelaajia, joita ei varsinaisesti kiinnosta pelin lopputulos. Kunhan saavat pelata hahmoa joka sillä hetkellä kiinnostaa ja pääsevät aukomaan päätä muille pelaajille. Sama ongelma tosin monessa muussakin pelissä.

OW:n Path to Pro kaipaa kovaa fiksiä. Tarvitaan lisää mahdollisuuksia rakentaa esports -uria ja kisata.9. Mitä suomen esports-skene sinun mielestäsi kaipaa?

- Suomen esports-skene kaipaa selkeämpää  rakennetta. Suomesta alkaa löytymään jo useaa erilaista toimijaa, joista kukin tarjoaa vähän erilaista toimintaa eri hintaan. Jotta Suomesta jatkossakin nousisi taidokkaita pelaajia, tarvitaan nuorille osujille selkeä polku. X tyypit hoitaa ruohonjuuritason hommia, sieltä ohjataan toimijoiden Y pariin jotka järjestää ammatillisempaa meininkiä ja sieltä taas toimijan Z pariin joka tarjoaa siitä seuraavan tason tekemistä.

Hyvä myös muistaa ettei kaikki esports ole pelaamista. Kisakatsomot, koulutukset, tapahtumien järjestäminen ym ovat kaikki toimintaa jotka tukevat ja vievät esports-skeneä eteenpäin.

10. Mitä neuvoja antaisit pelaajalle, joka haluaa kehittyä ja tähdätä ammattilaiseksi?

- Pelillisestä näkäkulmasta kannattaa keskittyä tavoitteellisuuteen. Viikkojen non-stop grindaaminen ei tuota pitkäjänteisiä tuloksia ellei tekemisessä ole konkreettisia tavoitteita.

Yleisellä tasolla kannattaa kiinnittää huomiota yleiseen hyvinvointiin. Kun elämä on tasapainossa ja arjesta löytyy sisältöä myös pelaamisen ulkopuolella, on helpompi pitää motivaatiota ja keskittymistä yllä.

11. Vapaat terveiset

- Kiitos aktiivisille yhteisötoimijoille kun jaksatte järkätä skenejuttuja! Käykää turkulaiset (ja lähialueen asukkaat) tutustumassa TGA:n toimintaan, tänä vuonna vaikka mitä tekemistä tarjolla. Nuorisotoiminnan piiriin kuuluu kaikki alle 29v ;))


Kissamummo Turusta, joka vain haluaa jakaa maailmalle Banhammeria. Working and improving Coach/Analyst.
| Twitter: @AerisOW | IG: @aerisow | Discord: Aeris#6666 |