Artikkelit

Haastattelu | 28.1.2020

Haastattelussa Suomen e-urheiluskenen työmyyrä Sami "höpö" Lehto


Suomi OW aloittaa haastattelusarjan, jossa haastatellaan suomalaisia Overwatch kilpapelaajia sekä taustahenkilöitä. Ensimmäisenä haastateltavana on yksi Suomen e-urheiluskenen kovimmista työmyyristä Sami "höpö" Lehto.

Sami "höpö" Lehto, kuka olet?

26-vuotias kajaanilainen opiskelija, joka nauttii elektronisesta urheilusta ja sen parissa puuhastelusta. Elinikäinen pelaaja, hiirifanaatikko. Työn puolesta nimityksiä on monia, mutta ytimeltäni olen yhä videopeleistä nauttiva opiskelija.

Olet Suomen e-urheiluskenen kovimpia työmyyriä. Mitä kaikkea olet urasi aikana kerennyt tekemään? Tällä hetkellä olet NYYRIKKI Esports -organisaation operatiivinen johtaja sekä opiskelija KAMKin Esports Business -linjalla. Kuinka paljon aikaa e-urheilun parissa työskenteleminen vie sinulta?

Olen tähän mennessä toiminut valmentajana, managerina, sekä kehittänyt uusia tapoja luoda liiketoimintaa elektronisen urheilun parissa, nykyisin ylläpitopuolella. Nykyisin päädyn aika usein tekemään asioita, joita en ole aiemmin joutunut edes ajattelemaan.

Olen tottunut työskentelemään paljon ja laaja-alaisesti, jos löydän tarpeeksi kipinöitä aiheen parista. Työskentely elektronisen urheilun parissa ei ole monelle ihmiselle looginen vaihtoehto, sillä ala on sisimmissään aivan muuta, kuin miltä sekä suomalaiset että globaalit mediat saavat sen näyttämään. En itse silti kadu uravalintaani pätkääkään. Nautin suuresta työmäärästä ja sen tuomista haasteista enemmän, kuin pelkään burnouttia.

Jotkin päivät ovat pituudeltaan parituntisia, joskus puuhastelen jonkin projektin parissa 16-tuntisia päiviä. Usein päivät asettuvat aika pitkiksi, sillä pyrin aamuisin ja päivisin hoitamaan asioita, joihin tarvitsen työrauhaa, ja iltapäivällä alan saamaan puhelupyyntöjä, palavereita sekä Discord-viestejä, ja pahimmat viestitulvat tyrehtyvät yleensä aamukahden aikaan.

Mitkä ovat tavoitteesi urallasi? Mitä haluat saavuttaa suomalaisessa e-urheiluskenessä?

Omana tavoitteenani on tehdä juuri sitä mitä teen tällä hetkellä, mutta laajemmin. Tavoitteenani on luoda  elektronisesta urheilusta pysyvä osa sekä pelaajien että katsojien arkea ja luoda vakaita uramahdollisuuksia alalla.

Suomalaisessa e-urheiluskenessä minulla ei ole juurikaan erillisiä saavutettavia asioita. Kannan oman korteni kekoon SEULissa, autan suomalaisia pelaajia niin paljon kuin mahdollista, usein työaikani ulkopuolella, teen parhaani ollakseni hyvä kommunikointiväylä NYYRIKIN ja muiden tahojen välillä.

Mitä odotat tulevaisuudelta?

Paljon töitä. NYYRIKILLE tulevaisuus näyttää erittäin valoisalta, ja olen itse sitoutunut pistämään erittäin vahvan panostuksen työskentelyni laatuun.

NYYRIKKI julkaisi 11.1. ottavansa haltuun Team Gigantin Contenders-paikan. Julkaisu tuli monelle yllätyksenä. Miten päädyitte ottamaan haltuun Team Gigantin vanhan paikan?

Kuulin Team Gigantin päätöksestä luopua joukkueesta ja Contenders-paikasta samaan aikaan kun kaikki muutkin. Olin juuri lähdössä viettämään kahden päivän joululomaani lappiin, ja puntaroin asiaa mielessäni koko automatkan. Päästyäni perille laitoin välittömästi viestiä Martille ideasta. Pohdimme tovin ja aloitimme keskustelut Tanishq "Tanizhq" Sabharwalin kanssa vielä samana iltapäivänä. Saimme neuvottelut hyvin käyntiin ja jatkoimmekin keskustelua Martin, Sabharwalin sekä tiimin coren kanssa lähes vuoden loppuun saakka, kunnes pääsimme yhteisymmärrykseen. Kaiken kaikkiaan erittäin jouheva prosessi, mutta muutama uneton yö saattoi tulla väliin. Myös kahden päivän joululoma oli hieman työn täyteinen, mutta olen tyytyväinen lopputulokseen.

Mitkä ovat NYYRIKIN odotukset Contenders-joukkueensa suhteen?

Tavoitteenamme on pelata Euroopan huipulla. Pelaajamme ovat erittäin kykeneväisiä suoriutumaan huipputasolla, ja tiiminä emme ole vielä edes suorituspiikkimme juurella. Kaikki tulevat hyvin toimeen ja joukkueen henkilökunta työskentelee hyvää tahtia mahdollistaakseen NYYRIKIN Euroopan-mestaruuden.

Millaisena näet kilpailullisen Overwatchin nykytilan ja tulevaisuuden?

Aihe on aina monijakoinen. On olemassa ihmisiä, jotka pelaavat paljon kilpailullista pelimuotoa, mutta eivät seuraa turnauksia. On myös ihmisiä, jotka seuraavat esports-skeneä erittäin tiiviisti, ja pelaavat paljon. Sitten on ihmisiä, jotka pelaavat kavereidensa kanssa quickplaytä ja arcadea pitääkseen hauskaa, eikä heitä kiinnosta elektroninen urheilu ollenkaan.

Sanoisin että esports-puolella asiat ovat hyvin, mutta ei täydellisesti. Uusittu Path to Pro -formaatti vaikuttaa hyvältä Open Divisionin pelaajille, sillä mahdollisuuksia Contenders Trialsiin etenemiseen on enemmän. Uusittu Contenders-formaatti on aiheuttanut itselleni hieman päänsärkyä, mutta pelejä tulee olemaan nyt pidemmällä aikavälillä, joka mahdollistaa organisaatioille hieman stabiilimman näkyvyyden.

Mitä muuttaisit kilpailullisen Overwatchin nykyisessä mallissa?

Overwatch tarvitsisi yhä kipeästi enemmän kolmannen osapuolen turnauksia. Tämä olisi mielestäni paras mahdollinen tapa vahvistaa sekä pelin että sen parissa toimivien organisaatioiden näkyvyyttä. Ymmärrän asiaa koskevat ongelmat täysin, jonka vuoksi Blizzard haluaa pitää ohjakset omissa käsissä. Tässä vaiheessa peliä, etenkin Overwatch 2:sta odotellessa, olisi kuitenkin mahtavaa, jos kolmannen osapuolen turnauksia nähtäisiin enemmän ja toivottavasti ilman tiukkoja sponsori- ja rahapottirajoituksia.

Haluatko antaa skenelle terveisiä?

Kiitos koko Suomi OW:lle siitä, että monet teistä jaksaa kannustaa sekä itseäni että NYYRIKKIä. Tavoitteenamme on tehdä Suomi OW ylpeäksi tulevalla Contenders-kaudella.

Kiitokset myös useista sadoista tunneista hupia, joista olen henkilökohtaisesti nauttinut nyt jo lähes kolmen vuoden ajan.

Kiitokset myös kaikille ihmisille, jotka olen päässyt tapaamaan skenessä. Suomen Overwatch-skene on ylivoimaisesti ystävällisin, lahjakkain sekä (hyvällä tavalla) kritisoivin yhteisö suomalaisessa esportsissa.


Eläköitynyt Lucio-main ja Suomi OW ry varapuheenjohtaja. Olen vastuussa Suomi OW:n someista ja turnaustoiminnasta. Kirjoitan artikkeleita Suomi OW:n nettisivuille. Twitter: @lassila_akseli